Σμαράγδι – Η πέτρα του μήνα Μαιου

Σμαράγδι – Η πέτρα του μήνα Μαιου

Άλλος ένας πολύτιμος και απίστευτα όμορφος λίθος, το σμαράγδι, είναι η πέτρα όσων γεννήθηκαν τον Μάιο. Οι θρύλοι θέλουν το σμαράγδι να έχει τη δύναμη να κάνει αυτόν που το φοράει πιο έξυπνο και γρήγορο. Σήμερα, είναι ο πολύτιμος λίθος που μπαίνει σε ένα μονόπετρο για να γίνει η πρόταση γάμου. Το εντυπωσιακά πράσινο χρώμα του θυμίζει την άνοιξη και αα ορυχεία σε όλο τον κόσμο εξασφαλίζουν ότι όλοι όσοι αγαπούν το πράσινο ή γεννιούνται τον Μάιο θα συνεχίσουν να μαγεύονται στην θέα του.

Το σμαράγδι, αποτελεί έναν πολύτιμο λίθο ανεκτίμητης αξίας και σπάνιας ομορφιάς λόγω του ιδιαίτερου πράσινου χρώματος του. Οι ουσίες χρώμιο και  βανάδιο είναι αυτές που δίνουν στο σμαράγδι αυτό το έντονο πράσινο χρώμα. Ανήκουν στην ομάδα του ορυκτού βηρυλλίου και η σκληρότητά τους στην κλίμακα Mohs (κλίμακα μέτρησης σκληρότητας των ορυκτών) κυμαίνεται μεταξύ 7,5-8 (με μέγιστη τιμή το 10). Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «σμάραγδος» που σημαίνει πράσινη πέτρα.

Τα περισσότερα σμαράγδια έχουν εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι ευδιάκριτα με γυμνό μάτι. Σήμερα τα μεγαλύτερα ορυχεία βρίσκονται  στην Κολομβία, τη Ζάμπια, τη Βραζιλία και τη Ζιμπάμπουε. Η αξία τους, καθορίζεται κυρίως από το χρώμα, την καθαρότητα, το είδος κοπής και το βάρος τους σε καράτια. Για τα σμαράγδια, ο πιο σημαντικός παράγοντας καθορισμού της αξίας τους είναι το χρώμα τους. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα, τόσο πιο πολύτιμο είναι. Τα σμαράγδια, συνήθως κόβονται σε μια παραλληλόγραμμη κοπή, την επονομαζόμενη “emerald cut” η όποια αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το υπέροχο χρώμα και τη λάμψη τους. Η καθαρότητα ενός σμαραγδιού, ορίζεται από τα έγκλειστα και τις «ατέλειες» που βρίσκονται μέσα στον πολύτιμο λίθο. Σπάνια θα βρεθεί κάποιο σμαράγδι χωρίς ατέλειες και έγκλειστα, ενώ οι γεμολόγοι για να τις περιγράψουν, τις αναφέρουν ως έναν εσωτερικό jardin (=κήπος στη γαλλική γλώσσα) μέσα σε αυτόν τον εντυπωσιακό πολύτιμο λίθο.

Κατά καιρούς, αρκετοί γάμοι των celebrities ήταν στο επίκεντρο λόγω των σπάνιας ομορφιάς των δαχτυλιδιών που κοσμούσαν το δάχτυλο της εκάστοτε νύφης. Το 1953, ο John Kennedy έκανε πρόταση γάμου στην Jacqueline Bouvier ένα χρυσό δαχτυλίδι που ήταν διακοσμημένο μ’ ένα διαμάντι 2 καρατίων & ένα σμαράγδι 2 καρατίων και περιμετρικά των δυο πολύτιμων λίθων υπήρχαν μικρά διαμάντια σε baguette κοπή. Το συγκεκριμένο δαχτυλίδι κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο μοναδικός και ιδιαίτερος σχεδιασμός του δαχτυλιδιού το κατέστησαν ως ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα δαχτυλίδια αρραβώνων όλων των εποχών. Ένας ακόμη γάμος διασήμων που επισημοποιήθηκε με ένα εξαιρετικό δαχτυλίδι με σμαράγδι 29,4 καρατίων σε emerald κοπή, ήταν αυτός της Elizabeth Taylor και του Michael Todd το 1957. Το συγκεκριμένο δαχτυλίδι, θεωρούνταν ως ένα από τα αγαπημένα κοσμήματα της γνωστής ηθοποιού  και πωλήθηκε σε δημοπρασία που διεξήχθη το 2011 έναντι 3,7 εκατομμυρίων ευρώ. Τέλος, τον Μάρτιο του 2012, η πρόταση γάμου του Olivier Martinez στην Halle Berry έγινε με ένα μοναδικό δαχτυλίδι με σμαράγδι 4 καρατίων, τα εγκλείσματα του οποίου θωρείται ότι παρουσιάζουν την ιστορία αγάπης του ζευγαριού.

Share this post